NEKOLIKO REČI

O Petri

Biografija

Petra je rođena 22.12.2004.god. prevremeno,u 29 nedelji trudnoće, što je za posledicu ostavilo, tvz.“inkubatorsko slepilo“ , lečeno na mikrohirurgiji „Fjodorov“ u Kalugi.
 
Od najranijeg detinjstva pokazivala je veliko interesovanje za muziku,strane jezike i dečiju književnost.
 
Poreklom je iz Kuršumlije. Zbog nespremnosti škola i stručnog kadra u Kuršumliji u tom trenutku za inkluziju, Petra se sa svojih 6 godina seli sa ocem za Novi Sad kako bi pohađala školu za decu sa smetnjama u razvoju “ dr Milan Petrović“.
 
Svoj prvi muzički nastup, imala je baš kao predstavnik te škole,na regionalnom takmičenju „Zvezde školske pozornice “ kada osvaja Specijalnu nagradu za izuzetan nastup. Tog dana je upoznala Anu Frlin, koja je tada bila u žiriju,a danas je njen profesor klavira.
 
Sa 10.godina, Petra upisuje Muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu u klasi Ane Frlin i inkluzivno se uključuje u OŠ „Sonja Marinković“
Njen „apsolutni sluh“ odmah je prepoznati od strane nastavnika muzičke škole. Ubrzo kreće da posećuje pijanističke takmičenja na kojima postiže velike uspehe.
Na apsolutno svim takmičenjima osvaja prve nagrade a tokom 2019.god osvojila je i 2 Laureata.
Tri puta je kao pobednik FIB-a nastupala na Svetskoj pijanistickoj konferencoji (WPC, WPTA ).
 
Petra je prolaznik i škole muzike Studio La La i verni pratilac dečijeg hora „Lalašani“ kome svira pratnju na nastupima.
 
Godine 2016. na FBI-u prvi put izvodi sopstvenu kompoziciju i biva nagrađena Specijalnom nagradom za autorsko delo.
 
Za potrebe TV Show- a i Jovanu Radonić, jula, 2017.god. Petra radi poseban aranžman za poznatu dečiju pesmu „Moja mama divno priča“ koju su izvele uživo u emisiji. Njihov nastup je izazuvao veliku pažnju kod publike.
 
Sve vreme, Petra stvara muziku.
Trenutno radi na tome da njene kompozicije ,jedna po jedna dolaze do slušaoca.
 
Snimila je prvi spot za svoju prvu kompoziciju Sećanje na detinjstvo (Varijacije na Krigerov Andante).
 
Svoj prvi solistički koncert, izvela je sa svojih 12.godina.
Iza nje je nabrojano mnogo nastupa.
 
Želja joj je da postane poznati svetski pijanista i kompozitor.